Buz Pisti Bakımı Nedir?
Buz pateninin keyfi ve akıcılığı paten bıçaklarının keskinliğine ve pistin bakımlı – kaliteli olmasına bağlıdır. Bir buz pisti işletmecisinin, buz pistine değer katmak için yapması gereken öncelikli uygulama; buz pisti uygulamalarına düzenli olarak zaman ve maliyet ayırması olacaktır.
Buz pisti bakımı; pist onarımı, enerji kontrolü, eksik malzemelerin temin edilmesi ve ekipman bakımı gibi aşamalardan oluşur. Buz pistleri doğal ve sentetik olmak üzere iki türe ayrılır. Sentetik buz pisti ve doğal buz pisti yapılarının birbirlerinden farklı olmaları nedeni ile bakım aşamaları da birbirinden farklıdır.
Buz Pisti Bakımı Neden Gereklidir?
Bakım, bir buz pateni pisti için düşünüldüğünden daha önemlidir. Bu önem, yalnızca paten keyfi ve güvenliğini garanti etmek açısından değil; aynı zamanda optimum enerji verimliliği sağlamak için de geçerlidir.
Buz pisti bakımının düzenli olarak gerçekleştirildiği pistlerde kayma verimi artar ve enerji kaynaklı aksamaların meydana gelmesi minimuma düşer. Bu da müşteri memnuniyeti ile birlikte sizi maddi ve manevi olarak rahatlatmaya yetecektir.
Sentetik Buz Pisti Bakımı Aşamaları
-
Süpürme
Sentetik buz pistleri iç ve dış mekanlarda kullanılabilir özelliğinden dolayı tozlanacakatır. Paten verimliliğini yükseltmek adına her gün belli periyotlar ile süpürülmelidir.
-
Buz Pisti Solüsyonu
Sentetik buz pistlerinde meydana gelen kayganlık performans düşüşünü ortadan kaldırmak amacı ile haftada bir kez püskürtme yöntemi ile EZ GLIDE 350 Sentetik Buz Pisti Solüsyonu uygulaması yapılmalıdır.
-
Paten Bıçağı Bileme:
Buz pisti patenlerinin düzenl şekilde bileme makinesi ile bilenmesi sonucu; kayma performansı %50 artış gösterir.
Doğal Buz Pisti Bakımı Aşamaları
Doğal Buz Bakımı ve Kontrolü
Buz yüzeyinin temizlenmesi ve aşınma sonucu geldiği kalınlığın kontrolünü sağlamak, kayma performansını maksimumda tutmayı sağlayacaktır.
Soğutma Gruplarının Bakım ve Revizeleri
Doğal buz pistlerinde soğukluk, pistin verimi açısından önemlidir. Soğutucu sistemlerin düzenli olarak kontrol edilmesi olası aksaklıkların önüne geçerek buz pistinin deforme olmasını engeller.
Doğal Buz Pisti Bakımında Önemli Olan Faktörler
Saflık
Bir buz pateni pisti oluştururken suyun saflığını dikkate almak, buzun sertliğini etkilemesi açısından önemlidir. Örneğin, mümkün olduğu kadar çok kimyasal, mineral ve oksijeni uzaklaştırarak buzun yoğunluğunu artırabiliriz. Bu özellikle hız gerektiren buz sporları için büyük önem taşır. Buna karşılık, buz hokeyi ve artistik patinaj gibi sporlar çok sert olmayan buz gerektirir, çünkü sporcuların bir yarışma sırasında buza uyguladığı kuvvet nedeniyle kırılmaya daha yatkındır.
Kalınlık ve pürüzsüzlük
Bir yarışma pistinin buzu, yarışmayı sürdürebilecek kadar kalın olmalıdır, ancak çizgilerin açıkça görülebilmesini sağlamak için pist işaretlerinin üzerindeki buz tabakası çok kalın olmamalıdır. Aksi takdirde, bu bir yarışma sırasında karışıklığa neden olabilir. Ek olarak, çok kalın bir buz tabakası soğuğun en üstteki tabakaya optimum şekilde iletilmesini önleyecektir. Kalınlığın yanı sıra pürüzsüzlük de çok önemlidir. Bir buz hokeyi yarışması, birçok oluğun buza hızla kazınmasına neden olur ve bu da oyuncular için can sıkıcı hatta tehlikeli olabilir. Kıvırma yarışmalarında da düzgünlük çok önemlidir çünkü taşın beklenmedik hareketler yapmaması gerekir. Bir buz resurfacer, pürüzsüz bir üst katman için tam olarak doğru kalınlığı oluşturabilir.
Buzun sıcaklığı
Buzun sıcaklığı, spora bağlı olarak -3 °C ile -10 °C arasında olmalıdır:
- Artistik patinaj: – 4,5 °C ila -3 °C
- Buz hokeyi: -5,5 °C ila -3 °C
- Kısa parkur: -5,5 °C ila -3 °C
- Kıvrılma: -6 °C ila -3 °C
- Uzun mesafe pateni: -10 °C ila -6 °C
Gördüğünüz gibi, her spor için ideal buz sıcaklığında önemli farklılıklar vardır. Bununla birlikte, bazı durumlarda bir pist birden fazla spor için kullanılacaktır. Örneğin artistik patinaj ve kısa mesafe yarışmaları aynı pistte yapılabilir. Bir artistik patinaj yarışmasından hemen sonra, kısa mesafeli bir paten yarışına hazırlamak için pist daha soğuk ve dolayısıyla daha zor hale getirilebilir.
Ortam sıcaklığı
Ortam sıcaklığının da buzun kalitesi üzerinde etkisi vardır. Müsabaka bir stadyumda yapılıyorsa, seyirciler ve taraftarlar tarafından üretilen ısı ve nemi hesaba katmanız gerekecektir. Buz salonunun dışında yağmur yağıyorsa, seyircilerin giydiği nemli giysiler nedeniyle salon içindeki nem artacak ve bu nemli hava daha sonra üst tabakaya çökerek düzensiz hale gelecektir. Uygun havalandırma ve iyi havayla kurutma, buz ustasına çok yardımcı olur.
Yapay buz pistlerinde paten yarışmaları açık havada da yapılabilir. Eğer öyleyse, buz ustası güneşin, rüzgarın ve yağışın buz üzerinde oluşturduğu etkilerin farkında olmalıdır. Buz ustası, pistlerdeki buzun sıcaklığını ayarlayarak ve yeniden buz yüzeylerinin paspas modelini kontrol ederek tüm katılımcılar için aynı koşulları yaratabilir.